Velkommen hos sNoir

Tøjvask: Hvilken temperatur er den rigtige?

Tøjvask: Hvilken temperatur er den rigtige?

Har du nogensinde spekuleret over, hvilken temperatur du helst bør vaske dit tøj ved? Skal det være meget varmt vandet, eller er det okay at vaske ved lidt lavere temperaturer? Alt dette kan du få svar på lige her, så du sikrer dig at vaske dit tøj, så det bliver rent, og så der hverken går i stykker eller slides mere end højest nødvendigt.

Vask efter anvisningerne

Først og fremmest er det altid en god idé at tjekke mærket i dit tøj, inden du smider det ind i vaskemaskinen. I mærket står der som regel, hvilken temperatur det enkelte stykke tøj tåler at blive vaskes ved. En god idé er at opdele tøjet ikke blot efter farve men ligeledes efter hvor mange grader, det anbefales at vaske tøjet ved. På denne måde kan du eksempelvis opdele din tøjvask efter en 30 graders, en 40 grader en 60 graders vask.

Når du shopper tøj hos sNoir, vil der som regel være mærker og anvisninger i alt tøjet, så du sikrer dig at vaske det korrekt, så du kan blive ved med at have det i lang tid, uden det bliver slidt op af ukorrekte temperaturer, når du vasker tøj. Hvis du alligevel er i tvivl, kan du altid kontakte os og spørge om hjælp, så du ikke risikerer at ødelægge dine nye smarte bukser eller din yndlingskjole fra Ichi.

Typiske opdelinger af tøjet

Når du vasker, skal du tænke på, at tøj som regel ikke vaskes ved mere end maksimalt 40°C, med mindre der er kommet bakterier på fra eksempelvis opkast eller diarré.

Du kan vaske ved følgende temperaturer:

15-20°C: Her vil du som regel kunne vaske t-shirts, bluser og andet tøj, hvor det normalt anbefales at vaske ved 30-40°C. 15-20°C kan anvendes, hvis tøjet ikke er specielt snavset.

30-40°C: Disse temperaturer bruges som regel til t-shirts, bluser, bukser og andet tøj, som er snavset. Det kan være en god idé at nøjes med 30°C, hvis tøjet ikke er meget snavset.

60°C: Bruges til at vaske sengetøj, håndklæder, karklude, undertøj og tøj, der kan indeholde bakterier.

90°C: Anvendes til tøj og andre tekstiler med opkast eller diarré.

Afvigelser ved tøjvask

Indimellem vil du måske også have noget tøj, der er lavet af materialer, der ikke helt tåler en normal vask. Det kan være materialer såsom uld, silke eller andre sarte materialer. Noget tøj af materialer som disse tåler som regel kun håndvask eller en kold vask. Heldigvis findes der i dag på langt de fleste vaskemaskiner programmer, der kan håndvaske materialer og tekstiler som disse, så du ikke selv skal stå og ordne det i håndvasken.

Det vil som regel også stå i mærket af tøjet, hvis det udelukkende tåler håndvask eller kold vask. Derfor er det altid en god idé at tjekke mærket inden vask, så du ikke risikerer at ødelægge dit yndlingstøj blot fordi, du ikke har vasket det korrekt.

Vask ved lavere temperaturer og skån miljøet

Hvis du som regel altid vasker dit tøj med varmt vand og ved høje temperaturer, betyder dette altså ligeledes, at det er dårligt for miljøet og ikke mindst din pengepung. Vælger du derimod at vaske ved lavere temperaturer, kan du spare energi og skåne miljøet. Derfor kan du altså, som sagt, nøjes med at vaske dit tøj ved 15°C eller 20°C, hvis ikke det er specielt beskidt.

Jo lavere temperaturer du vasker dit tøj ved, jo mere skåner du miljøet. Det gør du, fordi din vaskemaskine dermed ikke skal bruge megen energi på at varme vandet op til en varm temperatur.

Hvis du vasker med koldt vand, skal du ligeledes være opmærksom på, at du skal anvende et specielt vaskemiddel - nemlig koldvaskemiddel. Denne form for vaskemiddel er tilsat nogle specielle enzymer, der er i stand til at opløse snavs og fedt ved lave temperaturer.

Det er også vigtigt at være opmærksom på, at bakterier ikke dør ved vask i koldt vand - heller ikke selvom du bruger koldvaskemiddel. Det er temperaturen på vandet, der er med til at dræbe bakterierne.

Med denne guide til den rette temperatur til tøjvask er du godt klædt på til håndtere bunken af vasketøj næste gang, den hober sig op derhjemme.